کد خبر: ۱۳۷۷۹۴
۲۴ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۱۱
در گفتگوی نبض بازار با کارشناس امور بانکی و مالی بررسی شد؛

بورس به کدام سمت و سو در حرکت است؟

کارشناس امور بانکی و مالی با بیان اینکه بازار سرمایه با نوعی بلاتکلیفی ناشی از اخبار مثبت و منفی مذاکرات برجامی مواجه است، اظهار کرد: اگرچه حباب برخی از شرکت‌های بورسی تخلیه شده، اما به دلیل کاهش تقاضا و عدم حضور بازیگران بازار، میزان معاملات و حجم آن‌ها کاهش یافته و بازار با بی‌رمقی مواجه است، شرایطی که به نظر نمی‌رسد به این زودی‌ها از آن خارج شود.

بورس به کدام سمت و سو در حرکت است؟

حجت‌الله فرزانی در گفتگو با نبض بازار در تشریح وضعیت کنونی بورس تصریح کرد: نوسان شدید شاخص در سال ۹۹ موجب شد تا اکثریت سهام شرکت‌ها افزایش ارزش داشته و درگیر حباب شوند. رفتار مالی بازار سرمایه نشان می‌دهد که شرایط سال ۹۹ همانند پرتاب‌کردن سنگ در برکه است. وقتی سنگی را به برکه پرتاب کنید، ابتدا نوسان شدیدی کرده و به سطح روی آب می‌آید و پس از آن به سمت پائین رفته و با نوسان کمتری دوباره به سطح آب می‌آید تا اینکه به لب برکه برسد و موج ساکن شود. این تاثیر اقداماتی است که در آن سال به وجود آمد.


وی درباره پیش‌بینی بورس در ماه‌های آتی افزود: سال ۹۹ دولت حمایت جدی خود را از بازار سرمایه و سهامداران نشان داد و این شرایط موجب شد تا حجم عظیمی از سهامداران وارد بورس شوند و شوکی به بازار وارد شود که به مثابه پرتاب آن سنگ بوده و نوسانی ایجاد کرد تا قیمت‌های بازار به گونه‌ای رو به افزایش باشد که عده‌ای از آن منفعت ببرند.


سهامداران زیان‌دیده بورس همچنان درگیر رکود بازار هستند


کارشناس امور بانکی و مالی اظهار کرد: با توقف حمایت دولت، سهام شرکت‌ها شروع به ریزش کرد و در این میان سهامداران غیرحرفه‌ای و تازه‌وارد دچار زیان شدند و اکنون سهام شرکت‌هایی را در اختیار دارند که قیمت آن‌ها بالابوده و کسی خریدار آن نیست.


حباب شرکت‌های بورسی تخلیه شده است


وی افزود: بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ تبعات شرایطی را می‌دهد که در سال ۹۹ تجربه شد. حباب سهام شرکت‌ها تخلیه شده و با توجه به ارزش بنیادی سهام شرکت‌ها، کاهش قیمت سهام به گونه‌ای است که به ارزش واقعی سهم خود نزدیک شده‌اند، اما مبالغی که در گذشته توسط سهامداران خرد وارد بازار سرمایه می‌شد، وجود ندارد و به نوعی بازار در عدم تعادل عرضه و تقاضا به سر می‌برد.


سهام برخی از شرکت‌ها در قیمتی پائین‌تر از ارزش ذاتی آن‌ها معامله می‌شود


فرزانی عنوان کرد: بازار بورس اکنون شرایط نقدشوندگی نداشته، میزان معاملات بازار کاهش یافته است و ارقام معاملاتی بالایی در بازار وجود نداشته و به معنایی بازار رونق ندارد. در شرایط بی‌رمقی بازار و کاهش تقاضا، قیمت سهام شرکت‌ها در ارزشی پائین‌تر از ارزش واقعی آن‌ها معامله می‌شود.


وی ادامه داد: اکنون بازار سرمایه با اخباری نه چندان مهم مثبت یا منفی می‌شود و در شرایطی که کشش وجود ندارد دوباره به شرایط قبل برگشته و از ابتدای سال با شرایط مثبت و منفی بسیاری در شاخص مواجه بوده‌ایم.


بلاتکلیفی بازار سرمایه در اخبار مثبت و منفی از مذاکرات برجام


کارشناس امور بانکی و مالی اظهار کرد: اخبار برجام و مذاکرات موجب شده است تا بازار به نوعی در بلاتکلیفی باشد. اخبار مثبت برجامی شاخص را تا ۱۹ هزار واحد افزایش داده و سهام شرکت‌هایی که با تقلیل تحریم‌ها شرایطی رو به رشد دارند با بهبود مواجه شود.


فرزانی عنوان کرد: اخبار منفی از مذاکرات نیز موجب شده تا اثر مثبت شاخص تخلیه شود که البته نوعی هوشمندی بازار است. در مجموع به دلیل حجم نقدشوندگی و معاملات پائین بازار سرمایه با نوعی بی‌رمقی مواجه است. شرکت‌ها عملکرد مالی دارند، اما رشد سهام آن‌ها دیده نمی‌شود، چون بازیگران بازار حضور کمر‌نگی دارند و به نوعی فعالیت اندکی در بازار در حال انجام است.


کارشناس امور بانکی و مالی در مورد حمایت دولت از بازار سرمایه اظهار کرد: دولت مانند گذشته عزم بر حمایت از بازار ندارد، البته مبالغی به صندوق حمایت از سهام واریز شده، اما مانند سال ۹۹ حمایت مناسبی از بازار نمی‌شود و حمایت نقدی و مستقیم از بازار سرمایه نیز منتقدانی دارد، چون مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار تعیین‌کننده قیمت‌ها است.


وی افزود: در کشور‌های توسعه‌یافته دولت‌ها حضو مستقیم در بازار ندارند، اما در کشور ما دولت‌ها در مقاطع مختلفی از بازار به صورت مستقیم حمایت کرده اند.

نویسنده : ناهید شمشیری

اخبار پیشنهادی