کد خبر: ۱۳۹۵۳۷
۲۷ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۴:۰۰

وضعیت بازار جهانی طلا چگونه است؟ /پیش بینی قیمت جهانی طلا

به نظر می‌رسد که فدرال رزرو علاوه بر انتظارات سپتامبر، تا پایان سال به افزایش نرخ بهره ادامه خواهد داد و این بر طلا تاثیر گذاشته است.
وضعیت بازار جهانی طلا چگونه است؟ /پیش بینی قیمت جهانی طلا

به گزارش نبض بازار، این فلز گرانبها از بالاترین قیمت روزانه نزدیک به ۴۰ دلار سقوط کرد و به پایین‌ترین سطح بیش از دو سال اخیر رسید.

طلا هفته قبل را با روند صعودی آغاز کرد و روز دوشنبه به بالاترین سطح خود در دو هفته اخیر نزدیک به ۱۷۳۰ دلار رسید. با این حال، طی روز‌های بعد، این روند ادامه نیافت و طلا (XAU/USD) تحت فشار نزولی شدید قرار گرفت و به پایین‌ترین سطح چند ساله اخیر خود به زیر ۱۶۶۰ دلار سقوط کرد و در ادامه‌ی کار، قبل از پایان هفته، بازگشت را آغاز کرد. آنچه در هفته‌ی آینده محرک اصلی بازار خواهد بود «تصمیم سیاستی فدرال رزرو» است؛ زیرا چشم‌انداز فنی طلا بیانگر آن است که تمایل نزولی، علیرغم رشد روز جمعه دست‌نخورده باقی می‌ماند.

طلا پس از ناکامی در حفظ سطح ۱۷۰۰ دلار در هر اونس در اوایل این هفته، بیشتر از این عقب‌نشینی کرد. بازار طلا حمایت بحرانی را در حدود ۱۶۷۵ دلار در هر اونس حفظ کرده است، زیرا احساسات مصرف‌کننده همچنان درحال بهبود و انتظارات تورمی ثابت مانده است.

دانشگاه میشیگان اعلام کرد که برآورد اولیه از نظرسنجی احساسات مصرف‌کننده در مقایسه با ۵۸.۲ در آگوست به ۵۹.۵ رسیده است. داده‌ها نسبتاً مطابق با انتظارات بود.

بازار طلا در واکنش اولیه نسبت به آخرین داده‌های احساسی، اندکی تسکین یافته است. معاملات آتی طلا در دسامبر به سمت قلمروی بی‌طرف پیش رفت و نزدیک به بالاترین سطح معاملات در ۱۶۷۸ دلار و ۱۰ سنت در هر اونس معامله شد. اگرچه احساسات نسبتاً پایدار است، اما گزارش اشاره کرد که هنوز سطح بالایی از عدم اطمینان در بین مصرف‌کنندگان وجود دارد.

جوآن هسو، مدیر نظرسنجی مصرف کنندگان در UofM گفت: پس از بهبود قابل توجه احساسات در ماه اگوست، مصرف‌کنندگان نشانه‌هایی از عدم اطمینان در مورد مسیر اقتصاد را نشان دادند. این نظرسنجی که برای بازار طلا مثبت است، کاهش انتظارات تورمی را برجسته کرد.

در این گزارش آمده است که مصرف‌کنندگان شاهد افزایش ۴.۶ درصدی تورم تا سال آینده هستند که نسبت به پیش‌بینی قبلی ۴.۸ درصد کاهش یافته است. این کمترین پیش‌بینی تورم در یک سال گذشته است. انتظارات تورمی پنج ساله به ۲.۹ درصد کاهش یافته است.

هسو گفت: با این حال، مشخص نیست که آیا این بهبود‌ها ادامه خواهند داشت یا خیر، زیرا مصرف‌کنندگان همچنان در مورد مسیر آینده قیمت‌ها عدم اطمینان قابل‌توجهی را نشان می‌دهند.

اقتصاددانان افزودند که اگر انتظارات تورمی ثابت بماند، فدرال رزرو می‌تواند سرعت سیاست پولی تهاجمی خود را کاهش دهد. آدام باتن، استراتژیست ارشد ارز در فارکس‌لایو گفت: افت در آنجا آرامشی را برای فدرال رزرو فراهم می‌کند، زیرا به نظر می‌رسد با افزایش قیمت‌ها مبارزه کند.

بازار‌ها انتظار دارند که فدرال رزرو در هفته آینده نرخ بهره صندوق‌های فدرال رزرو را ۷۵ واحد پایه افزایش دهد. با این حال، بازار‌ها همچنان نرخ پایانی بسیار بالاتری را نزدیک به ۵ درصد مشاهده می‌کنند که به گفته برخی تحلیلگران می‌تواند قیمت طلا را کاهش دهد.

فیل استریبل، استراتژیست ارشد بازار Blue Line Futures به کیتکو نیوز گفت: طلا در حال مبارزه با دلار آمریکاست و انتظارات افزایش ۷۵ واحدی دیگر نرخ بهره از سوی فدرال رزرو وجود دارد.

به نظر می‌رسد که فدرال رزرو علاوه بر انتظارات سپتامبر، تا پایان سال به افزایش نرخ بهره ادامه خواهد داد و این بر طلا تاثیر گذاشته است.

هفته گذشته چه اتفاقی افتاد؟

در بحبوحه‌ی تغییر مثبت در تمایلات ریسک، دلار برای یافتن تقاضا در روز دوشنبه تلاش کرد و در این بین، شاخص دلار آمریکا با شکاف نزولی باز شد. در عین حال، در طول ساعات معاملات آمریکا، طلا با افزایش بازده اوراق قرضه خزانه‌داری آمریکا، بخشی از سود روزانه خود را پاک کرد. شایان ذکر است حراج ۱۰ ساله اوراق خزانه منجر به بازدهی بالای ۳.۳۳ درصدی شد که این رقم در حراج قبلی ۲.۷۵ درصد بود و به افزایش بازدهی کمک کرد.

روز سه شنبه، اداره آمار کار ایالات متحده گزارش داد که تورم در ایالات متحده، همانطور که با شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) اندازه‌گیری می‌شود، از ۸.۵ درصد در ماه ژوئیه به ۸.۳ درصد بر اساس سالانه در ماه اوت کاهش یافت. این قرائت از انتظار ۸.۱% بازار، قوی‌تر بود. مهم‌تر از آن، شاخص اصلی قیمت مصرف‌کننده سالانه، که قیمت‌های بی‌ثبات مواد غذایی و انرژی را کاهش می‌دهد، از ۵.۹ درصد در ژوئیه به ۶.۳ درصد افزایش یافت.

قیمت مواد غذایی

پیرو واکنش اولیه بازار به داده‌های داغ تورم، شرط‌بندی‌های فدرال‌رزرو بر بازار‌های مالی تسلط یافت؛ بدین ترتیب، دلار در برابر رقبای اصلی خود تقویت شد و بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله خزانه‌داری آمریکا به بالاترین سطح خود از اواسط ژوئن، یعنی بالای ۳.۴ درصد رسید. گفتنی است که طلا (XAU/USD) به نوبه‌ی خود در روز سه شنبه بیش از ۱ درصد به صورت روزانه از دست داد.

از سوی دیگر، اگرچه رالی دلار در روز چهارشنبه قدرت خود را از دست داد، اما با این وجود، طلا نتوانست دوباره رشد کند. تنها داده‌ها از ایالات متحده نشان می‌دهد که شاخص قیمت تولید‌کننده سالانه (PPI) از ۹.۸ درصد در ماه جولای به ۸.۷ درصد در ماه آگوست کاهش یافته است. در کنار آن، شاخص‌های اصلی وال استریت پس از فروش الهام‌گرفته از CPI در روز سه‌شنبه، اندکی بهبود یافتند، اما بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله ایالات متحده همچنان نزدیک به ۳.۴% باقی ماند و اجازه نداد طلا (XAU/USD) از رقم فعلی خود بالاتر رود.

می‌توان گفت که در بحبوحه‌ی جو بد بازار، دلار قدرتمندانه عمل کرد و به عملکرد بهتر از رقبای خود ادامه داد و در این بین، طلا در روز پنج‌شنبه به زیر ۱۷۰۰ دلار سقوط کرد. به دنبال انتشار داده‌های اقتصاد کلان مختلط از ایالات متحده، بازدهی ایالات متحده شروع به افزایش کرد و طلا XAU/USD به زیر حمایت اصلی ۱۶۸۰ دلار سقوط کرد که باعث فروش فنی فلز زرد شد. در ادامه، طلا روز پنج‌شنبه نزدیک به ۲ درصد از دست داد و قبل از انجام اصلاحات فنی به ضعیف‌ترین سطح خود از آوریل ۲۰۲۰ یعنی به ۱۶۵۴ دلار رسید.

انتشار ماهانه اداره سرشماری ایالات متحده نشان داد که خرده‌فروشی در ایالات متحده ۰.۳ ٪ به صورت ماهانه در ماه اوت افزایش یافته است. علاوه بر این، وزارت کار ایالات متحده گزارش داد که در هفته منتهی به ۱۰ سپتامبر، ۲۱۳,۰۰۰ مورد ادعای اولیه بیکاری وجود داشته است که نسبت به ۲۱۸,۰۰۰ در هفته قبل کاهش یافته است. از یک دیدگاه منفی، شاخص تولید فدرال رزرو فیلادلفیا از ۶.۲ در ماه آگوست به ۹.۹- در سپتامبر کاهش یافت و انتظار بازار ۲.۸ را با اختلاف زیادی از دست داد.

نرخ بیکاری

و، اما در روز جمعه، نظرسنجی احساسات مصرف‌کننده دانشگاه میشیگان در ماه سپتامبر نشان داد که انتظارات تورمی یک ساله مصرف‌کنندگان به ۴.۶ درصد کاهش یافته و ناگفته نماند که انتظار تورم پنج ساله از ۲.۹ درصد به ۲.۸ درصد کاهش یافته است. علاوه بر آن، پس از این گزارش بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله آمریکا در روز منفی شد و طلا با یک شتاب بهبود عادی، تا ۱۶۸۰ دلار افزایش یافت.

در هفته پیش‌رو چه روی خواهد داد؟

روز چهارشنبه، فدرال رزرو تصمیم خود در مورد نرخ بهره را اعلام، و خلاصه‌ی به روزشده‌ی پیش‌بینی‌ها را در قالب نموداری منتشر خواهد کرد که اصطلاحاً «نمودار نقطه‌ای» نامیده می‌شود. طبق گزارشات رسیده، بازار‌ها در حال حاضر با احتمال ۲۰ درصد، افزایش نرخ ۱۰۰ واحد پایه (bps) را قیمت‌گذاری می‌کنند. موقعیت بازار نشان می‌دهد که اگر فدرال رزرو تصمیم بگیرد نرخ سیاستی را ۷۵ واحد در ثانیه به محدوده ۳ تا ۳.۲۵ درصد افزایش دهد، بازده اوراق قرضه T ایالات متحده می‌تواند کاهش یابد و باعث کاهش بهره دلار شود.

در ماه ژوئن، نمودار نقطه‌ای نشان داد که انتظار می‌رود نرخ پایانی در سال ۲۰۲۳، ۳.۸ درصد باشد. نمودار نقطه‌ای جدید احتمالاً نشانگر این است که نرخ سیاستی احتمالاً تا پایان سال به ۴ ٪ افزایش می‌یابد. اگر در حال حاضر پیش‌بینی شود که نرخ پایانه‌ای در سال آینده به ۴.۵ درصد افزایش یابد و قبل از شروع کاهش در سال ۲۰۲۴ در همان نقطه باقی بماند، تأثیر منفی بالقوه افزایش ۷۵ واحدی نرخ بهره بر دلار، احتمالا کوتاه‌مدت خواهد ماند.

افزایش نرخ بهره

لازم به ذکر است که کنفرانس مطبوعاتی جروم پاول، رئیس FOMC نیز توسط فعالان بازار از نزدیک و به دقت مورد بازبینی قرار خواهد گرفت. اگر پاول در سال ۲۰۲۳ به افزایش نگرانی‌های خود را در مورد خطرات رکود اقتصادی اشاره کند، ممکن است حفظ ارزش دلار دشوار باشد. هرگونه اظهارنظر در مورد کاهش فشار‌های زنجیره تامین یا شرایط در بازار کار می‌تواند بر دلار تاثیر بگذارد. با این وجود، پاول احتمالاً به بازار‌ها اطمینان می‌دهد که آن‌ها باید متعهد به مبارزه با تورم باشند؛ وی خاطرنشان خواهد کرد که هنوز نشانه‌های قانع‌کننده‌ای از اوج‌گرفتن تورم را مشاهده نکرده‌اند.

با این حال، به طور گسترده‌ای انتظار می‌رود که فدرال رزرو در مسیر انقباضی، تهاجمی باقی بماند. بازار‌ها قبلاً از انتظارات مبنی بر اینکه بانک مرکزی ایالات متحده می‌تواند سیاست کاهشی را در نیمه دوم سال آغاز کند، دست کشیدند. اما با توجه به وضعیت نسبتاً سالم اقتصاد ایالات متحده، شرط‌بندی در برابر دلار برای سرمایه‌گذاران آسان نیست. از این رو، حتی اگر قرار باشد دلار در کوتاه‌مدت پس از رویداد فدرال رزرو تضعیف شود، احتمالاً تغییر قابل توجهی در چشم‌انداز سیاستی لازم است تا ارزش این ارز به طور پیوسته در برابر رقبای اصلی خود از دست برود.

به علاوه، روز جمعه، S&P Global گزارش‌های اولیه شاخص قیمت مصرف‌کننده (PMI) تولید و خدمات برای ایالات متحده را منتشر خواهد کرد. واکنش بازار به ارقام PMI احتمالاً ساده است، زیرا ثبت قوی‌تر ارقام پیش‌بینی‌شده، به طلا XAU/USD آسیب می‌رساند و بالعکس.

در کنار این رویدادها، بانک مرکزی انگلیس (BoE) نیز تصمیم خود در مورد نرخ بهره را روز پنج‌شنبه اعلام خواهد کرد. اتفاق‌نظر بازار حاکی از افزایش ۵۰ واحدی نرخ بهره است، اما برخی از کارشناسان این احتمال را می‌بینند که بانک بتواند به جای آن افزایش ۷۵ واحدی را انتخاب کند.

طلا در روز جمعه به مرز پایین کانال رگرسیون نزولی رسید و سپس، شاخص قدرت نسبی (RSI) در نمودار روزانه از ۵۰ برگشت که بیانگر این است که طلا در فاز اصلاحی قرار دارد و در عین حال نزولی است.

در روند صعودی، ۱۶۸۰ دلار (نقطه میانی کانال نزولی، حمایت قبلی) به عنوان مانع بعدی جلوتر از ۱۷۰۰ دلار (سطح روانشناختی، سطح ایستا) قرار می‌گیرد. بسته‌شدن روزانه بالاتر از رقم دوم می‌تواند خریداران بیشتری را جذب کند و دری را برای بهبودی طولانی به سمت انتهای بالایی کانال رگرسیون در ۱۷۲۰ دلار باز کند، جایی که میانگین متحرک ساده ۲۰ (SMA-۲۰) نیز در آن قرار دارد.

پشتیبانی موقت در ۱۶۶۵ دلار (سطح استاتیک) بالاتر از ۱۶۵۴ دلار (پایین‌ترین سطح ۱۶ سپتامبر) و ۱۶۴۰ دلار (سطح استاتیک از آوریل ۲۰۲۰) قرار دارد.

نظرسنجی احساسات طلا

طبق گزارشات رسیده، نظرسنجی سایت اف‌ایکس استریت به یک سوگیری بسیار نزولی در کوتاه‌مدت اشاره می‌کند؛ از منظر میانگین هدف یک هفته‌ای، جهت‌گیری طلا نزدیک به ۱۶۵۰ دلار است و در چشم‌انداز یک ماهه، تصویر مشابهی را با هدف متوسط ​​۱۶۴۳ دلار ترسیم می‌کند.

نویسنده : زهرا پاک زاد

اخبار پیشنهادی