کد خبر: ۱۳۸۸۸۱
۲۰ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۱:۱۰
در گفت‌وگوی نبض بازار با کارشناس بازار سرمایه بررسی شد؛

خروج بازار ارز از سایه سیاست چه شرایطی را برای نرخ دلار رقم می‌زند؟

کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد:‌ اینکه تصور کنیم با تصویب برجام نرخ ارزها از جمله دلار سیرنزولی خیلی پائین و خوش‌باورانه وجود داشته باشد، قابل تصور نیست.
خروج بازار ارز از سایه سیاست چه شرایطی را برای نرخ دلار رقم می‌زند؟

جواد عشقی‌نژاد در گفت‌وگو با نبض بازار در پاسخ به این پرسش که آیا تصویب برجام و به ثمررسیدن مذاکرات آنقدر کاتالیزور قوی هست که بتواند نرخ‌های ارز را به قیمت‌هایی غیرقابل پیش‌بینی و پائین برساند، تصریح کرد:‌ در یک اقتصاد آزاد قیمت تابعی از عرضه و تقاضا است و در این شرایط نیز وقتی عطش تقاضا برای کالایی مانند ارز متعادل باشد قطعا قیمت‌ها قابلیت تعدیل را دارد اما اینکه تصور کنیم با تصویب برجام نرخ ارزها از جمله دلار سیرنزولی خیلی پائین و خوش‌باورانه وجود داشته باشد، قابل تصور نیست.


نرخ ارز پس از تصویب برجام تابعی از عرضه و تقاضا خواهد بود


عشقی‌نژاد خاطرنشان کرد:‌ درآمدها و هزینه‌های بودجه مشخص است و با یک معادله چندمجهولی متناسب با فروش نفت می‌توان به نرخ ارز پیش‌رو دست یافت. رفتار هیجانی بازار ارز پس از به ثمررسیدن مذاکرات در مدت زمان بسیار کوتاهی خواهد بود و پس از آن به نقطه تعادل می‌رسد که آن نقطه تعادل، تابعی از عرضه و تقاضا است.


وی افزود: اگر مذاکرات برجامی شکست بخورد تورم انتظاری در بازار ارزی کشور به وجود خواهد آمد. البته در مورد برخی از کالاها از جمله قیمت خودرو که نرخ ارز مبنای محاسبه قیمت خودروهای خارجی قرار می‌گیرد پیش‌خور شده است به این معنا که نرخ ارز برای تعیین قیمت‌ خودروهای خارجی نرخ روز بازار نیست و حتی به ارقامی نزدیک به 60 هزار تومان نیز نزدیک شده است.


قیمت خودروهای خارجی با تصویب برجام اصلاح بیشتری می‌خورد


وی ادامه داد: نکته مهم دیگر این است که خودرو از کالای مصرفی به کالای سرمایه‌ای بدل شده است و اگر موضوع به نتایج قابل قبولی برسد خودرو از سایر بازارهایی مانند ارز، بورس یا طلا قیمت اصلاحی بیشتری خواهد خورد.
کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: قابلیت تحلیل داده‌ها و پیش‌بینی آینده برای سرمایه‌گذاران و ‌فعالان اقتصادی با تصویب برجام بهتر فراهم خواهد شد.


وی درباره نرخ‌ رشدهای غیرمنطقی برای ارز در صورت عدم تصویب برجام، اظهار کرد: روزگاری اگر در دهه 80 که نرخ دلار 1000 تومان بود، به کسی گفته می‌شد که دلار 31 هزار تومان می‌شود شاید تلخ‌ترین خبری بود که ممکن بود متصور شود اما اکنون این نرخ حاصل شده و مردم هم با همه سختی‌ها خود را با آن تطبیق داد‌ه‌اند.

تحریم، تورمی شیرین را برای بخشی از جامعه فراهم کرده است


عشقی‌نژاد خاطرنشان کرد:‌ دلار قابلیت رسیدن به نرخ‌های بالاتر و حتی عبور از 50 هزار تومان را دارد. شرایط مراودات بین‌المللی، تاثیرپذیری اقتصادی و جابه‌جایی پول و ساختار اقتصادی داخلی کشور از جمله سیاست‌های پولی و بانک مرکزی که به موجب آن تورمی شیرین برای بخشی از جامعه فراهم شده است که بررسی آنها در کنار هم این نتیجه را حاصل می‌کند که بدون توافق برجامی نرخ تورم‌های بالاتری نیز برای اقتصاد قابل تصور است.


وی افزود: تورم بسیاری از کالاهای اساسی که در سبد معیشت خانوارها قرار دارد و برای آنها حیاتی است، قابل کنترل است اما باید برای دستیابی به این هدف از قاچاق معکوس جلوگیری شود. به دلیل ناترازی قیمت برخی از اقلام و کالاهای اساسی در هنگام پرداخت ارز 4200 تومانی نسبت به کشورهای منطقه این تبادل صورت می‌‌گرفته است. آمارها هم نشان داد که با ارز ترجیحی ایران فقط برای خودش روغن، شکر یا آرد تولید نمی‌کرده و کل کشورهای منطقه را روغن توزیع می‌کرده است.

بانک مرکزی از بروز نرخ‌های بالاتر در نرخ ارز جلوگیری می‌کند


وی با تاکید بر ضرورت انضباط مالی عنوان کرد: فراموش نکنیم که اگر تراز پولی و مالی رعایت نشود، ممکن است کشور به نقطه بحرانی نزدیک کند اما در کوتاه‌مدت نخواهد بود. بانک مرکزی اکنون در حال مدیریت بازار ارز بوده و از بروز نرخ‌های بالاتر در ارز پیشگیری می‌کند.

نویسنده : ناهید شمشیری

اخبار پیشنهادی