کد خبر: ۱۲۸۵۲۱
۲۵ مهر ۱۴۰۰ - ۲۱:۱۸

بانک‌ها دارایی‌های ثابت و اختصاصی خود را کم بیان کرده اند/اطلاعیه افشای فهرست زمین و ساختمان روی سایت کدال

آخرین اطلاعات منتشر شده از افشای فهرست زمین و ساختمان بانک‌ها نشان می‌دهد که در پایان سال ۱۳۹۹، تقریباً ۴ درصد از دارایی‌های ۱۸ بانک به ارزش ۱۲۱ هزار میلیارد تومان به بخش املاک اختصاص داشته است.
بانک‌ها دارایی‌های ثابت و اختصاصی خود را کم بیان کرده اند/اطلاعیه افشای فهرست زمین و ساختمان روی سایت کدال

به گزارش نبض بازار، ارزش سرمایه گذاری‌های داوطلبانه ۱۶ بانک در بخش املاک معادل ۱.۷ درصد از کل دارایی‌ها و ارزش دارایی اوراق بهادار، که می‌توان از آن به عنوان سرمایه گذاری غیر ارادی یاد کرد، ۱.۳ درصد از کل دارایی‌ها است. ترکیب این دو ۴ درصد از دارایی‌های بانک را در بخش املاک و مستغلات تشکیل می‌دهد.

در ترازنامه بانک‌ها، دو جزء دارایی‌های ثابت مشهود و دارایی‌های نامشهود در سرفصل دارایی‌ها وجود دارد. دارایی‌های ثابت مشهود دارایی‌هایی هستند که دارای وجود عینی و عملیاتی شامل زمین، ساختمان و ماشین آلات هستند و دارایی‌های نامشهود دارایی‌های غیرجاری هستند که وجود عینی و عملیاتی ندارند، مانند ثبت اختراع، سرقفلی، حق امتیاز و غیره. از "افشای زمین و فهرست ساختمان" بانک‌های فعال در بازار سرمایه نشان می‌دهد که میزان دارایی‌های ثابت در صورت‌های مالی بانک‌های مورد بررسی حدود ۵۷ هزار میلیارد تومان و تعداد آن‌ها ۹۶۲۹ مورد است.

تعداد دارایی‌های ثابت ملموس در سال ۹۳ حدود ۲۱.۶ هزار میلیارد تومان بود که تا سال ۹۹ حدود ۱۶۵ درصد رشد داشته است. اگرچه بخشی از این افزایش مربوط به "تورم املاک" است، اما به نظر می‌رسد که هنوز بانک‌ها هر دو نوع دارایی را بین ۹۳ و ۹۹ به هر دو نوع دارایی‌های خود افزوده‌اند.

این بخش شامل دارایی‌های منقول و غیر منقول است. دارایی‌های غیرمنقول مانند زمین، ساختمان‌های مسکونی، ساختمان‌های اداری و تجاری و همچنین کارخانه‌ها که بانک‌ها در ازای پرداخت نکردن اقساط توسط مشتریان خود به آن‌ها دست یافته اند. به همین دلیل، این مورد در صورت‌های مالی وثایق تملیکی نامیده می‌شود.

ارزش اسناد به دست آمده ۴۴ هزار میلیارد تومان بوده که از ارزش کل ۴۱۰۷ قلم برآورد شده است. در حقیقت، ارزش سرمایه گذاری‌های داوطلبانه ۱۶ بانک در بخش املاک معادل ۱.۷ درصد از کل دارایی‌ها و ارزش مالکیت دارایی‌ها، که می‌توان از آن‌ها به عنوان سرمایه گذاری‌های غیرارادی نام برد، ۱.۳ درصد از دارایی‌ها است. کل دارایی. ترکیب این دو چهار درصد از دارایی‌های بانک را در بخش املاک و مستغلات تشکیل می‌دهد.

اطلاعیه افشای فهرست زمین و ساختمان روی سایت کدال

هیئت مدیره سازمان بورس اوراق بهادار، بر اساس مصوبه‌ای در ۲۶ تیرماه، شرکت‌های بورسی را ملزم کرد تا فهرست زمین‌ها و ساختمان‌های خود را در قالب اعلامیه "افشای لیست زمین و ساختمان" در سایت کدال منتشر کنند. در سال‌های اخیر، حراج زمین و ساختمان‌های متعلق به شرکت‌ها، به ویژه بانک‌ها، بازار سرمایه را به چالش کشیده است.

به عنوان مثال میزان مبلغی که شرکت بهساز کاشانه یکی از املاک خود را به حراج گذاشته بود موجب نارضایتی سهامداران این شرکت شده بود یا اینکه پولی که بانک آینده برای حراج ایران مال اختصاص داده بود واکنش‌های بسیاری از فعالان را برانگیخته بود. به محرک اقتصادی و سیاسی بنابراین تصویب این ابلاغیه گامی بزرگ در جهت افزایش شفافیت بازار سهام کشور بود و می‌توان امیدوار بود که جریان اطلاعات و آگاهی در بازار سرمایه کشور افزایش یابد.

پیرو این مصوبه چند روزی است که «سامانه اطلاع‌رسانی ناشران کدال» را «افشای اطلاعات زمین و ساختمان» پر کرده است و در این بین خالی از لطف نبود که به‌صورت‌های ۱۸ بانک بورسی سرکی بکشیم و برآوردی از میزان دارایی‌های ثابت و تملیکی آن‌ها اعم از؛ زمین، ساختمان، ماشین‌آلات و... داشته باشیم. آنچه مشخص است اشتهای ناتمام بانک‌ها در حبس دارایی به‌صورت املاک و مستغلات است که در ادامه توضیح خواهیم داد که این کار نه‌تن‌ها غیرقانونی است، بلکه آسیب‌های فراوانی را به چرخه اقتصادی کشور وارد خواهد کرد.

 

آخرین اخبار مربوط به بانک را با ما در صفحه بانک نبض بازار دنبال نمایید.

اخبار پیشنهادی