کد خبر: ۱۲۵۷۳۸
۲۰ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۷

تجربه ۲۸ انتخابات در عصر کرونا

از آغاز همه‌گیری کرونا در بیش از ۲۸ کشور مختلف دنیا انتخابات برگزار شده است؛ اتفاقی که شاید خیلی‌ها انتظار آن را نداشتند.
تجربه ۲۸ انتخابات در عصر کرونا

به گزارش نبض بازار , یکی از اصلی‌ترین دغدغه سیاستمداران در سراسر دنیا، برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری یا پارلمانی در دوران شیوع کرونا بوده است. بدون شک شیوع ویروس کرونا در بسیاری از کشورها به افزایش هزینه برگزاری انتخابات و کاهش مشارکت عمومی منجر شده است.

با همه این اوصاف، این قاعده کلی استثنائاتی نیز داشته است. به عنوان مثال شهروندان کره‌جنوبی با مشارکت ۶۶ درصدی در انتخابات، رکورد مشارکت انتخاباتی در این کشور را طی ۲۸سال اخیر ثبت کردند. در اینجا به بررسی مهم‌ترین انتخابات برگزار شده در کشورهای مختلف دنیا در دوران شیوع کرونا، میزان مشارکت عمومی و قوانین انتخاباتی خاص برای مواجهه با کووید-۱۹ در طول زمان انتخابات و رای‌گیری می‌پردازیم.

مانور آرای پستی آمریکایی‌ها در اوج شیوع کرونا

انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا در ماه نوامبر ( آبان ۱۳۹۹) درحالی برگزار شد که برگزاری میتینگ‌ها و سخنرانی‌های انتخاباتی در بیشتر ایالات و از سوی فرمانداران ممنوع شد. رای‌دهندگان آمریکایی باید از ماسک استفاده و فاصله‌گذاری را در محل رای‌گیری رعایت می‌کردند. در بیشتر مراکز رای‌گیری نیز از تب‌سنج استفاده می‌شد. البته این اقدام، در همه کشورهایی که در طول ۱۶ماه اخیر انتخابات برگزار کردند، صورت گرفت.

اما یکی از مواردی که منجر به بروز جنجال در انتخابات آمریکا و اعتراض رئیس‌جمهور مستقر در این کشور شد، رای‌گیری پستی و شمارش آرای اخذ شده از سوی اداره پست بود. در بیشتر ایالت‌ها ، به رأی‌دهندگان فقط با دلایل خاص- برای مثال بیماری یا مسافرت خارج از شهر- اجازه داده می‌شود با استفاده از برگه‌های رأی پستی ( که برگه رأی غیابی نیز نامیده می‌شوند) رأی دهند. ولی قانونگذاران بسیاری از ایالت‌ها در نهایت، رای‌گیری پستی را برای صیانت رای‌دهندگان در مقابل ویروس کرونا مورد تایید قرار دادند. نکته جالب توجه این‌که آرای دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در آرای حضوری به مراتب بیشتر از آرای پستی بود و همین مساله، وی را بر آن داشت تا دموکرات‌ها و فرمانداران برخی ایالات، مخصوصا شش ایالت آریزونا، جورجیا، نوادا، پنسیلوانیا، ویسکانسین و میشیگان را متهم به دستکاری در آرای پستی و تقلب در انتخابات کند. این ادعای ترامپ بارها از سوی محافل حقوقی و قضایی در آمریکا و فرمانداران ایالات( حتی فرمانداران جمهوریخواه) رد شد. اما وی کماکان اصرار دارد قربانی تقلب در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ در کشورش شده است.

رای‌گیری ۳ روزه در هلند

رای‌دهندگان در هلند از روز دوشنبه ۱۵مارس ۲۰۲۱ (۲۵ اسفند) برای شرکت در انتخابات سراسری این کشور که به دلیل همه‌گیری بیماری کووید - ۱۹ به مدت سه روز برگزار شد پای صندوق‌های رای رفتند. دو روز ابتدایی انتخابات سه‌روزه هلند به حضور افراد آسیب‌پذیر در حوزه‌های رای‌گیری اختصاص یافت. رای‌دهندگان بالای ۷۰سال نیز امکان شرکت در انتخابات از طریق ارسال رای با پست را داشتند.

حفاظت از افراد مسن ایتالیایی در مراکز رای‌گیری

در شهریور سال ۱۳۹۹ و با وجود پاندمی کرونا، ایتالیایی‌ها پای صندوق‌های رای رفتند تا در انتخابات دو روزه در هفت منطقه( با هدف تعیین رهبران منطقه‌ای ) شرکت کنند. بر اساس قوانین انتخاباتی، رای‌دهندگان ایتالیایی بایستی از ماسک استفاده و همزمان با انداختن آرای خود در صندوق‌های رای فاصله‌گذاری اجتماعی را هم رعایت می‌کردند. این رای‌گیری قرار بود در بهار برگزار شود اما به دلیل شیوع گسترده کرونا به تعویق افتاد. اما نکته جالب توجه در انتخابات محلی و منطقه‌ای در ایتالیا، حفاظت خاصی بود که از افراد سالخورده پای صندوق‌های رای صورت می‌گرفت. در این انتخابات، رای‌دهندگان بالای ۶۵سال هم اجازه دسترسی به حوزه رای‌گیری داشتند و توسط داوطلبان آژانس حفاظت مدنی ایتالیا به سمت حوزه‌های رای‌گیری هدایت می‌شدند. رای‌دهندگان وقتی وارد شعب اخذ رای می‌شدند، فقط برای چند لحظه و به منظور تشخیص هویتشان ماسک را پایین می‌آوردند.

لباس مخصوص مسؤولان حوزه‌های رای‌گیری در میانمار

انتخابات پارلمانی در ۸ نوامبر (۱۸ آبان) برگزار شد. کمیسیون انتخابات، اقداماتی را برای اطمینان از امن و قابل اطمینان بودن حوزه‌های رای‌گیری انجام داد. برای اطمینان از حفظ فاصله‌اجتماعی در مراکز رای‌دهی، کمیسیون مستقل انتخابات تعداد مراکز رای دهی را از ۴۰هزار به ۵۰هزار مرکز افزایش داد. کارکنان در مراکز رای‌گیری، از لباس مخصوص استفاده کردند و رای دهندگان نیز دستان خود را پیش از رای‌دهی به خوبی ضدعفونی می‌کردند. تجمعات و گردهمایی‌های عمومی هم ممنوع شد.

پیروزی دوباره اسد در یک مشارکت بالا

دومین انتخابات ریاست‌جمهوری سوریه از سال ۲۰۱۱ تاکنون که این کشور علاوه بر توطئه‌های بین‌المللی با جنایات تروریست‌های تکفیری مواجه بوده، پنجم خرداد ۱۴۰۰ ( ۲۶ می ۲۰۲۱) برگزار شد. مردم سوریه ساکن داخل و خارج از این کشور این بار برای انتخاب رئیس‌جمهوری کشورشان از میان نامزدهای تایید صلاحیت شده که یکی از آنها از جمله مخالفان دولت بود، پای صندوق‌های رای رفتند و بار دیگر بشار اسد را به ریاست‌جمهوری این کشور برگزیدند. با توجه به شیوع کرونا، تدابیر لازم برای رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی و فاصله اجتماعی در این انتخابات اتخاذ شده بود. میزان مشارکت مردمی در انتخابات ریاست‌جمهوری سوریه ۷۸درصد اعلام شد و ۱۴میلیون و ۲۳۹هزار و ۱۴۰نفر از واجدان شرایط در این انتخابات
شرکت کردند.

عزم مردم شیلی برای تغییر قانون‌اساسی با وجود کرونا

در ۲۵ و ۲۶ اردیبهشت، مردم شیلی برای شرکت در انتخابات تاریخی تعیین شهرداران، فرمانداران، اعضای شورا و از همه مهم‌تر ۱۵۵ زن و مردی که در تدوین قانون‌اساسی آتی این کشور نقش خواهندداشت، به پای صندوق‌های رای رفتند. نزدیک به ۱۴میلیون شهروند شیلیایی دعوت شده‌بودند، برای تعیین ۱۵۵نماینده شورایی که قرار است پیش‌نویس قانون‌اساسی جدید شیلی را تهیه کند (مجلس موسسان) در انتخابات شرکت کنند.

پس از شمارش آرا اعلام شد حزب رئیس‌جمهور راستگرا، سباستین پینی‌یرا شکست سنگینی متحمل شده‌است. این حزب حدود ۲۱درصد آرا را کسب کرد که قوی‌ترین نیروی سیاسی به‌شمار می‌رود اما امکان تاثیرگذاری بر قانون‌اساسی جدید را نخواهدداشت. بیشترین آرا (حدود ۴۰درصد) را نمایندگان مستقل به‌دست آوردند. پیش از این در ۲۵ اکتبر(چهارم آبان ۱۳۹۹) بیش از ۷۸درصد مردم شیلی پس از سال‌ها انتظار و در پی تظاهرات گسترده با هدف مقابله با نابرابری اقتصادی، در پای صندوق‌های رای خواستار بازنویسی و اصلاح قانون‌اساسی شده‌بودند.

شیلی حدود ۳۰درصد جمعیت هدف خود را با ۲ دوز واکسن ضدکرونا واکسینه کرده و همچنان پیشتاز کشورهای منطقه در اجرای واکسیناسیون است.

ساعات مخصوص برای رای‌دهی سالمندان در اسپانیا

انتخابات منطقه‌ای مادرید، پایتخت اسپانیا برای تعیین نمایندگان ۱۳۶کرسی دوازدهمین مجمع ایالت مادرید، چهارم می(۱۴ اردیبهشت) برگزار شد.

رعایت فاصله اجتماعی، عدم برداشتن ماسک از صورت مگر به منظور تطابق اطلاعات هویتی در صورت درخواست کارکنان حوزه رای‌گیری، استفاده اجباری از ژل‌های بهداشتی پیش از رای دادن، ساعات پیشنهادی حضور سالمندان بالای ۶۵سال در مراکز رای‌گیری از ساعت ۱۰ تا ۱۲ و افراد با علائم مشکوک بیماری از ساعت ۱۹ تا ۲۰ از جمله تدابیری بود که در این انتخابات در نظر گرفته شد.

تاثیر کرونا بر مشارکت انتخاباتی ونزوئلا

انتخابات مجلس این کشور در ششم دسامبر ۲۰۲۰ (۱۶ آذر ۱۳۹۹) برگزار شد. این رقابت بین ۱۴هزار و ۴۰۰نامزد از ۱۰۷ سازمان و نهاد سیاسی در ۱۴هزار و ۲۲۱مرکز رای‌گیری برای تعیین ۲۷۷‌نماینده جدید مجلس برای یک دوره پنج‌ساله (۲۰۲۱ تا ۲۰۲۶) برگزار شد. بر اساس اطلاعات کمیته انتخاباتی ونزوئلا، بر اساس نتایج اعلام شده، حزب «قطب بزرگ میهنی سیمون بولیوار» با کسب ۶۹.۳۴ درصد آرا پیروز اصلی این کارزار شناسایی شد و با تصاحب ۲۵۳کرسی، اکثریت کرسی‌های پارلمان را از آن خود کرد.
میزان مشارکت مردمی در این انتخابات ۳۰.۵ درصد گزارش شد.

برگزاری ۶ روزه انتخابات در بلاروس

شهروندان بلاروس ۱۹مرداد ۱۳۹۹ (۹ آگوست ۲۰۲۰) برای تعیین رئیس‌جمهور این کشور پای صندوق‌های رأی رفته و یک ماه و نیم بعد، الکساندر لوکاشنکو رئیس‌جمهور بلاروس به رغم اعتراض‌های گسترده در مینسک برای ششمین دور متوالی به عنوان رئیس‌جمهور این کشور سوگند خورد. بر اساس تصمیم کمیته مرکزی انتخابات به دلیل شیوع بیماری همه گیر کرونا در بلاروس، در هر حوزه انتخاباتی این کشور بیش از سه ناظر حضور نداشت و در واقع برگزاری انتخابات در شش روز نیز به همین دلیل و برای جلوگیری از شیوع این بیماری بوده است.

رکوردشکنی انتخاباتی کره‌ای‌ها در بحبوحه کرونا

انتخابات پارلمانی کره‌جنوبی درست در فروردین ۱۳۹۹ ( ماه مارس ۲۰۲۰) و در اولین ماه‌های شیوع ویروس کرونا در شرق آسیا برگزار شد. در میانه بحران جهانی ویروس کرونا، کره‌جنوبی که یکی از موفق‌ترین کشورها در زمینه کنترل این پاندمی محسوب می‌شود برگزارکننده یکی از پرشورترین انتخابات پارلمانی در تاریخ این کشور بود. نتایج این انتخابات و حضور پرشور مردم پای صندوق‌های رای، شگفتی‌های فراوانی به همراه داشت که شاید به تقویت سیاست‌های دولت، جه‌این مون، رئیس‌جمهوری کره منجر بشود. حضور ۶۶/۲درصد از واجدین شرایط در این انتخابات به بالاترین رقم حضور پس از سال ۱۹۹۲ با ۷۱/۹درصد تبدیل شد. تب‌سنجی اجباری از کلیه شرکت‌کنندگان و رعایت فاصله اجتماعی و فراتر از آن، موفقیت دولت کره‌جنوبی در مواجهه کلی با شیوع کرونا در ایام برگزاری انتخابات ماه مارس ۲۰۲۰، جملگی به افزایش انگیزه رای‌دهندگان برای مشارکت در انتخابات منجر شد.

قرنطینه افراد مشکوک در مالزی

انتخابات انجمن ایالتی مالزی در ۴ جولای برگزار شد. تجمعات و راهپیمایی‌های انتخاباتی در مالزی به‌طور کلی ممنوع بود. در زمان انتخابات پروتکل‌های خاصی در خصوص افراد دارای علائم کرونا در حوزه‌های رای‌گیری برقرار شد که مطابق آن چنین افرادی به محض ورود به حوزه رای‌گیری قرنطینه می‌شدند. در مالزی، محدودیت بر کار ناظران وجود داشت اما این محدودیت‌ها در روز انتخابات کمتر بود. اختصاص تعداد بیشتر حوزه‌های رای‌گیری از دیگر اقدامات انجام شده در این کشور بود.

ضدعفونی ساعتی مراکز رای‌گیری در لهستان

شیوع پاندمی کرونا برنامه انتخابات ریاست‌جمهوری لهستان را نیز مانند بسیاری از برنامه‌های سیاسی در دیگر کشورها به تعویق انداخت. پیشنهاد حزب حاکم برای رای‌گیری از طریق پست نیز به دلیل نگرانی از مغایرت آن با قانون اساسی با موافقت روبه‌رو نشد. یکی از پیامدهای شیوع کرونا در لهستان، رکود اقتصادی و کاهش محبوبیت آندژی دودا، رئیس‌جمهوری بوده است. با گسترش بیماری کووید-۱۹ و محدودیت فعالیت‌های اقتصادی و تجاری در لهستان، وضعیت اقتصادی این کشور برای نخستین‌بار از زمان فروپاشی بلوک شرق دچار رکود شد. رئیس‌جمهور لهستان دریافته بود کاهش میزان مشارکت شهروندان در انتخابات، به نفع رقیب لیبرال وی خواهد بود. از این رو دولت لهستان تضمین‌هایی را به شهروندان در این خصوص ارائه کرد. یکی از مهم‌ترین تضمین‌ها، ضدعفونی مراکز رای‌گیری به صورت هر ساعت یکبار بود. علاوه بر آن، استفاده از ماسک و ضدعفونی کردن دستان برای تمام رای‌دهندگان اجباری بود و بازنشستگان، زنان باردار و شهروندان با کودکان خردسال برای ریختن رای خود به صندوق‌ها حق تقدم داشتند. انتخابات لهستان در مهر سال ۱۳۹۹ برگزار شد.

پیروزی حزب مرکل به برکت کرونا

اگرچه بیشترکشورها با برگزاری انتخابات به صورت پستی ( به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم و احتمال تخلف) مخالف هستند، اما آلمان از جمله کشورهایی است که موافقت خود را با این نوع رای‌گیری به‌خصوص در دوران شیوع کرونا اعلام کرده بود. حزب دموکرات مسیحی در انتخابات ایالتی بسیار مهم و تعیین‌کننده ایالت زاکسن -آنهالت، با ۳۶ درصد آرا موفق شد بر رقیب اصلی خود یعنی حزب ملی‌گرای آلترناتیو غلبه پیدا کند. برخلاف پیشی‌بینی‌ها که گفته می‌شد رقابت نزدیکی میان حزب راست‌گرای آلترناتیو برای آلمان و حزب دموکرات مسیحی در انتخابات ایالت زاکسن-آنهالت در خواهد گرفت، نتایج اولیه شمارش آرا نادرست بودن این پیش‌بینی را نشان داد. نکته جالب توجه این‌که در ایالت زاکسن-آنهالت نیز آرای حضوری بیشتر به سود ملی‌گرایان و آرای پستی به سود حزب دموکرات مسیحی(حزب متبوع مرکل) به گردش در آمد. این انتخابات در ۱۹خرداد ۱۴۰۰ برگزار شد. قرار است طی هفته‌ها و ماه‌های آینده، انتخابات در دیگر ایالات آلمان برگزار شود.

تشکیل کلینیک‌های پزشکی در حوزه‌های رای‌گیری کویت

شانزدهمین دوره انتخابات مجلس‌ملی و قانونگذاری کویت، ۱۵ آذر ۱۳۹۹ (۵ دسامبر ۲۰۲۰) با رقابت بیش از ۳۰۰ نامزد برای کسب ۵۰ کرسی نمایندگی در این کشور برگزار شد.

مهم‌ترین اقداماتی که از سوی وزارت بهداشت کویت برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی انجام شد عبارت بودند از: تعهد و الزام به استفاده از ماسک، جلوگیری از تجمع در بیرون از مراکز رای گیری، تب سنجی رای‌دهندگان پیش از ورود به شعبه‌های اخذ رای، تعیین مسیرهای ورود و خروج و تعهد همگانی به فاصله‌گذاری اجتماعی. همچنین کلینیک‌های پزشکی نیز برای موارد اضطراری تعیین شده‌بودند.

کارزارهای انتخاباتی آنلاین در سنگاپور

روز ۱۰ جولای انتخابات پارلمانی در سنگاپور برگزار شد. در انتخابات سنگاپور خبری از تجمعات بزرگ و تماس فیزیکی نبود و در عوض کارزارهای آنلاین نقش مهمی در انتخابات ایفا کردند. بر همین اساس حزب حاکم، یکی از راهپیمای‌هایی سنتی موسوم به فولرتون Fullerton Rally را به صورت آنلاین برگزار کرد. تجمعات و راهپیمایی‌های انتخاباتی در سنگاپور به طور کلی ممنوع شد. سنگاپور، حوزه‌های رای‌گیری خاصی برای بیماران کرونایی ایجاد کرد که مسؤولان در آنجا تدابیر بهداشتی شدیدتری
اجرا کردند. همچنین چهار ساعت اولیه زمان رای‌گیری به افراد کهنسال اختصاص داده‌شد. در این کشور همچنین حوزه‌های رای‌گیری بیشتری با هدف جلوگیری از ازدحام جمعیت ایجاد کردند.

محدودیت ناظران انتخاباتی در مغولستان

مغولستان روز ۲۴ ژوئن انتخابات پارلمانی برگزار کرد. دولت مغولستان با تصویب مقرراتی اجرای تجمعات به شکل آنلاین را تشویق کرد. در شرایطی که برگزاری آنلاین امکان‌پذیر نباشد نیز مقرراتی مانند فاصله‌گذاری ایمن، چک‌کردن دمای بدن، تهویه‌هوای مناسب، ضدعفونی کردن محیط و الزام ماسک‌زدن مورد توجه قرار داشت.

در این کشور پروتکل‌های خاصی برای برخورد با افراد دارای علائم کرونا در حوزه‌های رای‌گیری برقرار شد که مطابق آن چنین افرادی به محض ورود به حوزه رای‌گیری قرنطینه می‌شدند. در مغولستان ناظران داخلی انتخابات با محدودیت‌هایی در زمینه ساعات حضور مواجه شدند.

اخبار پیشنهادی