کد خبر: ۱۲۵۱۵۶
۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۲۲:۲۱

سرنوشت بازار بورس قبل از انتخابات ۱۴۰۰/ناامنی و ابهام نسبت به آینده اقتصاد

در سال ۹۷ روند صعودی دلار شروع شد که عامل اصلی حرکت در بورس بود. با توجه به اوضاع سیاسی و انتظارات تورمی که رخ داده، در سال ۹۷ تا ۹۸ و سرانجام در سال ۹۹ به اوج خود رسیده است. لحظه به لحظه با نبض بازار همراه باشید.

اقتصاددانان پیش بینی می‌کنند تا انتخابات ۱۴۰۰ اتفاقات بزرگی در بورس رخ نخواهد داد و همه عوامل و روابط سیاسی در بازار سرمایه مربوط به دوره پس از انتخابات است بنابراین اگر نرخ دلار به زیر ۲۰ هزارتومان برسد که بعید است، شاخص به محدوده ۱ میلیون و ۱۰۰ هزارواحد ریزش خواهد داشت، اما اگر این اتفاق نیفتد شاخص ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار را به راحتی فتح کنیم


اقتصاددانان پیش بینی می‌کنند که تا انتخابات ۱۴۰۰ اتفاق بزرگی در بورس رخ نخواهد داد و همه عوامل و روابط سیاسی در بازار سرمایه مربوط به دوره پس از انتخابات است، بنابراین اگر دلار به زیر ۲۰ هزار تومان برسد که بعید است، شاخص ۱۰۰ هزار واحد سقوط خواهد کرد، اما اگر این اتفاق نیفتد، ما به راحتی می‌توانیم شاخص ۱.۵ میلیون را فتح کنیم.


البته مردم پیش از آغاز سال ۹۹ سیگنال‌های زیادی در مورد بورس دریافت کرده بودند و با توجه به اینکه بورس در سال ۹۹ رواج پیدا کرد، رئیس جمهور نیز همه کار‌ها را به بازار سرمایه سپرد و  مردم برای بدست آوردن سود چند صد درصدی وارد این بازار شدند.


در همه بازار‌های مالی موضوع نقدینگی وجود دارد که در سری دوم تحریم‌های ترامپ شاهد کاهش فروش نفت و افزایش پایه پولی بودیم که منجر به رشد نقدینگی شد و این موضوع در سه سال گذشته نرخ دلار را آزاد کرد و در نتیجه همه بازار‌ها تحت تأثیر قرار گرفتند.

عامل اصلی رشد دلار روابط سیاسی بود؟

کرداری کارشناس بازار سرمایه معتقد است که با این خصوصیات مهم می‌توان عامل را نقدینگی دانست و این نقدینگی باعث فشار به نرخ دلار شد. بورس همیشه از رشد نقدینگی در سال‌های اخیر سود‌های عجیب و سود خوبی داشته و در نیمه اول سال ۹۹ به اوج خود رسیده است.

او تاکید کرد: بنابراین زمانی که نرخ بهره بین بانکی از ۲۰ درصد به ۱۵ درصد در اوایل سال ۹۹ کاهش یافت پول‌ها از سپرده‌های بانکی خارج شد و به سمت بازاری که از سال ۹۷ و ۹۸ بیشترین بازدهی را داشته حرکت کند.


کرداری گفت: همین مسئله منجر به رشد شدید شاخص بورس شد. طبق آمار موجود باتوجه به سهامداران سهام عدالت حدود ۵۰ میلیون نفر به بورس وارد شدند و در بازار سرمایه حجم زیادی از سهامداران حقیقی را دیدیم.


تحلیلگر بورس ابرازکرد: بنابراین مردمی که در خردادماه و تیرماه به امید اخذ سود‌های بالا به بورس وارد شدند، اما زمانی که مردادماه یک سینگالی تحت عنوان نرخ بهره از سوی بانک مرکزی صادر شد و زمزمه افزایش نرخ بهره شنیده شد و گفتند که قیمت‌ها درتمام بازار‌ها باید کاهش پیدا کند، اولین بازاری که واکنش نشان داد به واسطه ورود حجم زیادی از نقدینگی، بورس بود.


در سال جدید بعید می‌دانیم تا زمان برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ اتفاق خاصی رخ دهد، اما بعد از انتخابات ۱۴۰۰ تمام عوامل به روابط سیاسی مربوط است. اگر نرخ دلار به زیر ۲۰ هزارتومان برسد که بعید است، شاخص به محدوده ۱ میلیون و ۱۰۰ هزارواحد ریزش خواهد داشت، اما اگر این اتفاق نیفتد شاخص ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار را به راحتی فتح کنیم


وی می‌گوید که همین امر باعث شد تا روز‌های پایانی سال ۹۹ نیز شاهد کاهش قیمت‌ها و خروج پول افرادی که به امید سود‌های بالایی به بورس وارد شدند، باشیم. البته که این افراد حق داشتند، زیرا حقوقی‌های بازار نقش نوسانگیر را بازی می‌کردند و در نرخ بالا فروشنده بودند و درنرخ پاییم خریدار. این رویه باعث روند نزولی بازار در ۸ ماه اخیر شد و پول‌های زیادی از بورس خارج شد.


کارشناس بازار سهام افزود:، اما این اواخر بازار کمی حالت معقول به خود گرفت و نوسانات مثبت بر بورس چیره شد. زیرا بسیاری از پول‌ها خارج شده بود و دیگر توانی برای فروش باقی نمانده بود و تقاضا بیشتر از عرضه بود و همین مسئله باعث شده بود که بازار مثبت شود.


کرداری تشریح کرد: قیمت‌هایی که در رنج جذابیت بودند، باتوجه به نرخ دلار و توافقاتی که در حوزه سیاسی به زودی انجام نخواهد شد، فروش شرکت‌هایی که فروش خوبی دارند در محدوده p به e‌های ۸ تا ۱۰ بسیار جذاب خواهند بود. همانطور که دیدیم شرکت‌هایی که p به e کمتر از این رقم داشتند همگی صف خرید شدند تا اینکه قیمت هایشان به همین محدوده رسیده است..


این تحلیلگر بازار سرمایه اظهارمی کند که درمجموع فروش شرکت‌ها باتوجه به اینکه سال ۹۹ برایشان خوب بود، سال ۱۴۰۰ را از سود نقدی مجامع و سود پیش بینی شده مجامع، سود خوبی به دست می‌آورند.


کرداری درانت‌ها یادآورشد: حس می‌کنم که فضای بهتری در بازار دیده شود از منفی بودن‌های ممتد رهایی پیدا کنیم و من روند متعادل و رو به بالا را برای بورس سال ۱۴۰۰ فارغ از هراتفاقی پیش بینی می‌کنم و به نظرم فرصت‌های بسیار خوبی را به ویژه صنایع بنیادی‌تر مانند فولاد، پتروشیمی متصور هستم. البته اگر روابط سیاسی در انتخابات ۱۴۰۰ روند مثبتی را طی کند گروه بانکی‌ها نیز با اقبال خوبی روبرو خواهند شد.


وی افزود: از آنجایی که نمی‌دانیم چه اتفاقی می‌افتد، دولت بعدی چه دولتی خواهد بود، چه برنامه‌ای برای اقتصاد دارد، تا چه اندازه نسبت به مسائل و مشکلات اقتصادی شناخت دارد و چه میزان تحت تاثیر گروه‌های ذی‌نفع و قدرتمند در اقتصاد هستند، امکان پیش بینی بلند مدت حتی قبل از انتخابات ۱۴۰۰ وجود ندارد و تنها چیزی که می‌توان گفت این است که ما دریک هاله‌ای از نااطمینانی و ابهام نسبت به آینده اقتصاد به سر می‌بریم.

اخبار پیشنهادی